Despre anvelope

Tot ce trebuie să știi despre anvelope de la A la Z:

Acvaplanarea

Zona de contact al anvelopei cu suprafața carosabilă este redusă atunci când carosabilul este acoperit de apă. În cazuri extreme, autovehiculul hidroplanează (alunecă) pe apă, reducând astfel drastic controlul asupra autovehiculului. Anvelopele au profiluri speciale ale benzii de rulare care asigură scurgerea optimă a apei de pe suprafața benzii de rulare. Acest efect totuși se reduce direct proporțional cu creșterea vitezei. Protecția cea mai eficientă este asigurată prin ajustarea vitezelor de deplasare în funcție de condițiile meteo.

Adâncimea profilului

Distanța măsurată dintre suprafața benzii de rulare și partea inferioară a canalelor principale la distanță față de indicatoarele de uzură a benzii de rulare. Este, de obicei, specificată în milimetri.

Aderența

Aderența se referă la nivelul de tracțiune pe care o anvelopă îl are pe șosea. Suprafața anvelopei se „prinde” se suprafața carosabilă pentru a asigura stabilitatea la deplasare și performanțe la frânare. Proprietățile materialelor, structura benzii de rulare și presiunea corectă a aerului din anvelope sunt cei mai importanți factori pentru asigurarea aderenței necesare. Pe de o parte, compusul din cauciuc trebuie să fie suficient de moale pentru a se adapta la caracterul neuniform al asfaltului la nivel microcelular; pe de altă parte, structura blocurilor de la nivelul benzii de rulare (canele pe anvelopele de vară și caneluri pe anvelopele de iarnă) trebuie să  prevină alunecarea anvelopei în condiții de ploaie sau zăpadă. Nivelurile ridicată de viteză și condițiile de carosabil umed sporesc în special riscul de pierdere a aderenței. Din acest motiv, proprietățile de aderență pe carosabil umed ale unei anvelope sunt adesea factorul decisiv când vine vorba despre separarea produselor cele mai bune de produsele inferioare standardului în cadrul testelor pentru anvelope de vară.

Alinierea roților

Poate fi necesară o ajustare a alinierii roților dacă autovehiculul trage spre dreapta sau spre stânga atunci când volanul se află în poziție dreaptă. Uzura neuniformă a anvelopelor este un alt indicator al nevoii de verificare a alinierii.

Anvelope cu ținte

Utilizarea de anvelope cu ținte reprezintă subiectul noilor reglementări din Scandinavia din 2014. Pentru a clasifica anvelopele în trei categorii în funcție de indicele lor de sarcină, multiple plăci de granit trebuie parcurse de 400 de ori cu anvelope cu ținte la o viteză de 100 km/h. Plăcile sunt cântărite și uzura provocată de abraziune de pe plăci este determinată înainte și după fiecare tur de testare. Anvelopele sunt aprobate dacă valorile testului se încadrează în valorile prag prevăzute. Legiuitorii doresc să prevină apariția unei uzurii excesive a șoselelor provocate de utilizarea țintelor. Aceste anvelope se evidențiază vizual datorită structurii mai solide a benzii de rulare și, mai presus de toate, datorită țintelor cu care sunt prevăzute. Acestea asigură aderența maximă la temperaturi extrem de scăzute și pe carosabil acoperit cu gheață și zăpadă. Totuși, reglementările referitoare la ținte sunt foarte stricte: acestea nu trebuie să iasă în afara benzii de rulare cu mai mult de 1,2 mm; în caz contrar, acestea s-ar desprinde, iar greutatea lor este limitată la 1,2 grame.

Anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt dezvoltate special pentru a fi utilizate la temperaturi scăzute și pentru deplasări în condiții de iarnă. Blocurile căii lor de rulare au un număr crescut de canale care asigură aderență suficientă chiar și pe carosabil alunecos. Compusul din care este realizat materialul anvelopelor este de asemenea selectat cu atenție pentru a menține elasticitatea anvelopelor chiar și la temperaturi scăzute. La temperaturi ridicate, totuși, anvelopele de iarnă devin prea moi, motiv pentru care acestea nu trebuie folosite pe timp de iarnă.

Conform legislației din Germania (reglementarea privind traficul rutier sau StVZO), anvelopele de iarnă trebuie să fie marcate cu simbolul M+S. Persoanele care caută un plus de siguranță referitor la bunele proprietăți de deplasare și frânare ale anvelopelor de iarnă trebuie să achiziționeze numai modele cu simbolul fulgului de nea. Germania nu prevede un anumit moment specific la care trebuie utilizate anvelopele de iarnă. În schimb, conducătorii auto au responsabilitatea să treacă la anvelopele de iarnă în cazul în care condițiile de deplasare impun acest lucru. În condiții de iarnă (respectiv, polei, zăpadă compactă, zloată sau drumuri înghețate), numai autovehiculele prevăzute cu anvelope M+S au permisiunea de a se deplasa pe șosele. Persoanele care nu se deplasează pe zăpadă și gheață pot, teoretic, să folosească în continuare anvelopele de vară chiar și pe timp de iarnă. cu toate acestea, deoarece anvelopele de vară includ compuși dezvoltați special pentru temperaturi ridicate, utilizarea acestora pe timp de iarnă este extrem de periculoasă și nu este recomandată!

Anvelope de vară

Anvelopele de vară sunt dezvoltate special pentru a fi utilizate la temperaturi ridicate. Materialele din compoziția lor asigură performanțe mai bune în ceea ce privește consumul de combustibil, uzura și performanțele din timpul deplasărilor la temperaturi ridicate decât în cazul anvelopelor de iarnă. Banda lor de rulare este optimizată și pentru deplasarea în condiții de carosabil uscat precum şi în condiţii de carosabil umed. „Efectul similar unui ștergător” pe care îl asigură garantează distanțe de frânare scurte și stabilitate ridicată în timpul deplasărilor chiar și pe carosabil umed.

Anvelope pentru teren accidentat

Anvelopele pentru teren accidentat sunt anvelope care sunt destinate în special utilizării pe drumuri neasfaltate. Acestea au o bandă de rulare relativ noduroasă pentru a-și menține aderența pe suprafețe acoperite cu noroi și nisip. Autovehiculele de teren și SUV-urile (autovehicule utilitare sport) sunt prevăzute în principal cu anvelope cu bandă de rulare puternic profilată.

Anvelope ranforsate sau XL (pentru sarcină suplimentară)

Anvelopele ranforsate sau XL (pentru sarcină suplimentară) sunt anvelope special ranforsate. Acestea pot suporta sarcini superioare comparativ cu o anvelopă cu aceeași dimensiune. Anvelopele ranforsate sunt indicate pe flanc prin literele “RF”, iar anvelopele cu sarcină suplimentară sunt indicate prin literele “XL”. Anvelopele ranforsate și XL necesită presiuni de umflare superioare comparativ cu anvelopele standard.

Anvelopele radiale

Anvelopele radiale includ corduri care sunt dispuse de-a lungul anvelopei perpendicular pe taloane. Anvelopele radiale includ corduri, care sunt dispuse în diagonală sub banda de rulare pentru a stabiliza și consolida zona benzii de rulare și pentru a adăuga flexibilitate la nivelul benzii de rulare. Prin restricționarea mișcării la nivelul benzii de rulare în timpul contactului cu șoseaua, cordurile sporesc durata de funcționare a benzii de rulare și tracțiunea și îmbunătățesc, de asemenea, manevrabilitatea.

Anvelope UHP

UHP este abrevierea structurii „ultra-high performance” (performanțe foarte ridicate), ceea ce înseamnă performanțe foarte ridicate pentru un plus de siguranță cu anvelope mai late. Mulțumită suprafeței de contact mai mari, anvelopele cu performanțe foarte ridicate asigură o mai bună aderență pe șosea, un plus de siguranță și manevrabilitate excelentă. Spre deosebire de anvelopele standard, beneficiile majore ale anvelopelor cu performanțe foarte ridicate includ distanța de frânare mai scurtă, stabilitatea sporită la parcurgerea virajelor, direcție precisă, schimbări mai bune ale ciclului de încărcare, confort sporit în cazul conducerii sport, schimbări îmbunătățite ale benzilor de deplasare și aspect îmbunătățit.

Azot

Azotul este un gaz inert (neinflamabil) – de fapt, doar aer uscat fără oxigen. Aerul ambiant conține aprox. 78% azot. Datorită proprietăților inerte ale azotului, acesta este utilizat adesea în cadrul operațiunilor specializate de service destinate anvelopelor și/sau în medii solicitante. Aceste operațiuni specializate de service destinate anvelopelor includ de obicei mediul aeronautic, minier și comercial sau utilizările intense. Azotul este de asemenea utilizat în cursele auto profesioniste ce implică turații extreme ale motorului. Azotul uscat este utilizat în acest sens pentru a reduce variațiile presiunii din anvelope, în medii în care chiar și cele mai mici diferențe de presiune pot afecta manevrabilitatea autovehiculului la limitele extreme ale performanțelor. Pentru lucrările de service ce implică anvelope obișnuite de zi cu zi, umflarea cu azot a anvelopelor nu este necesară. Totuși, umflarea cu azot a anvelopelor nu afectează anvelopele și poate contribui marginal la reducerile pierderii presiunii de umflare a anvelopelor prin răspândire. Totuși, azotul nu va preveni nicio pierdere a presiunii de umflare din anvelope cauzată de  perforații, pierderi la nivelul interfeței dintre anvelope și jante (talon), scurgeri la nivelul ventilelor, pierderi la nivelul interfeței dintre ventil și jantă, scurgeri la nivelul roților și alte scurgeri mecanice. Utilizarea azotului ca atare nu înlocuiește importanța verificării periodice a presiunii de umflare a anvelopelor. Dacă presiunea de umflare a anvelopelor este sub presiunea specificată pe plăcuța de identificare a autovehiculului, anvelopele trebuie umflate din nou – cu aer sau cu azot – până la presiunea corectă de umflare. Nu utilizați anvelopele când nu sunt umflate suficient și/sau când sunt supuse unei sarcini prea ridicate.

Bandă de rulare

Banda de rulare este acea parte a anvelopei cu profil care este în contact cu șoseaua. Banda de rulare are în mod specific scopul de a asigura aderența la oprire, pornirea de pe loc, parcurgerea virajelor și asigurarea pentru uzura pe termen lung.

Canelurile

Blocurile benzii de rulare ale unei anvelope prezintă mici spații denumite canale. Canelurile se pot deschide și închide, optimizând tracțiunea și forțele de frânare aplicate la nivelul șoselei (efectul muchiei aderente). Canalele sunt importante în principal pentru anvelopele de iarnă, garantând o aderență îmbunătățită pe zloată, gheață și suprafețe carosabile umede.

Capacul ventilului

Capacul ventilului, deși este mic, are o funcție foarte importantă: protejează conținutul sensibil al ventilului de impurități, murdărie și umiditate. Dacă se pierd capacele ventilelor, acestea trebuie înlocuite imediat pentru a evita deteriorările costisitoare ulterioare.

Carcasa

Anvelopele moderne sunt realizate din diferite materiale și componente. Din perspectivă schematică, există un înveliș exterior –banda de rulare și flancul – și o substructură, carcasa. Componentele carcasei pot include straturi din cord textil și/sau din oțel, stratul interior (pentru asigurarea etanșeității anvelopelor fără cameră), flancuri, apexuri, centrul talonului (menține anvelopa pe jantă) și ranforsarea talonului. 

Compuși moi

Aceștia sunt compuși care sunt extrem de flexibili la temperaturi scăzute și sunt adecvați pentru deplasări în Scandinavia, Rusia și țările baltice. Anvelopele transferă în siguranță forțele de deplasare chiar și la temperaturi scăzute pe suprafețele carosabile acoperite cu gheață și zăpadă. Proporția de cauciuc natural din compușii moi este considerabil mai mare decât în cazul anvelopelor de iarnă obișnuite. Astfel, chiar și în condiții extreme, acestea rămân într-atât de flexibile încât asigură tracțiune ridicată similară cu cea a anvelopelor cu ținte. Această abordare depășește necesitatea de utilizare a țintelor, iar anvelopele pot fi de asemenea utilizate în situații în care țintele ar fi mai puțin utile. Aceasta este în principal situația pe șoselele care nu sunt acoperite cu zăpadă și gheață ca cele întâlnite uneori pe coasta din sud-vestul Norvegiei.

Construcţia anvelopei

O anvelopă modernă este alcătuită din:
Ansamblul bandă de rulare/cord alcătuit din: 
1) bandă de rulare – asigură kilometraj ridicat, o bună aderență la nivelul carosabilului și eliminarea apei
2) corduri fără îmbinări – asigură viteze ridicate
3) inserții cu cord din oțel – optimizează stabilitatea direcțională și rezistența la rulare
Carcasa, care include: 
4) corduri textile – controlează presiunea internă și mențin forma anvelopei
5) strat textil interior – asigură etanșeitatea anvelopei
6) flanc – protejează împotriva daunelor externe
7) ranforsarea talonului – asigură stabilitatea direcțională și un răspuns precis al direcției
8) apexul talonului – susține stabilitatea direcțională, performanțele în viraje și nivelul de confort
9) centrul talonului – asigură fixarea fermă a anvelopei pe jantă

Curățarea anvelopei

Anvelopele trebuie să fie curățate ocazional și acest lucru este important mai ales înainte de montarea acestora când treceți de la anvelopele de vară la cele de iarnă.
Nu utilizați niciun agent de curățare care conține solvenți sau uleiuri, deoarece acestea pot deteriora cauciucul! În mod ideal, utilizați apă curată cu săpun sau detergent adăugat.
Atunci când curățați autovehiculul cu dispozitivele de curățare cu presiune, respectați următoarele:
nu curățați niciodată anvelopele cu o duză cu vârf rotund!
mențineți o distanță de 20 cm atunci când curățați anvelopele cu o duză cu vârf plat sau un dispozitiv de îndepărtare a murdăriei!

Demontarea anvelopei

Anvelopele sunt scoase din uz din diferite motive, incluzând banda de rulare cu uzură până la adâncimea minimă, daunele sau utilizarea abuzivă (pene, tăieturi, impacturi, fisuri, proeminențe, umflare insuficientă a anvelopei, umflare în exces a anvelopei etc.) Prin urmare, anvelopele trebuie să fie inspectate în mod periodic. Consumatorii trebuie să cunoască starea vizuală a anvelopelor lor și trebuie să fie atenți la oricare schimbare a performanțelor dinamice ca de exemplu pierderea crescută de aer, zgomotul sau vibrația. Aceste modificări pot indica faptul că anvelopele trebuie să fie scoase imediat din uz.
Se recomandă să se monteze același tip de anvelope de la același producător și cu același profil al benzii de rulare pe toate cele patru roți deoarece acest lucru asigură manevrabilitate superioară și performanțe de frânare în toate condițiile de deplasare.

Dimensiunea anvelopei

În cazul unei anvelope 185/65R14, cifrele au următoarea semnificație: 185 = lățimea anvelopei în milimetri; 65 = raportul dintre înălțime și lățime exprimat în procente; R = construcție radială; 14 = diametrul jantei în inch.

Direcţia de rotație

Anvelopele noastre standard cu profiluri simetrice ale benzii de rulare; nu contează în ce mod este montată anvelopa pe jantă și în ce poziție este montată la nivelul autovehiculului. Totuși, unii producători de anvelope au început să producă anvelope cu direcții specifice de rotire pentru a îmbunătăți aderența pe carosabil umed și pentru a optimiza generarea de zgomote. Direcția de rotire este marcată pe partea laterală a anvelopei printr-o săgeată. Această parte a anvelopei trebuie să fie partea exterioară, iar anvelopa trebuie să se rotească spre înainte în direcția săgeții pentru performanțe optime. Sunt, de asemenea, disponibile o serie de anvelope cu profiluri asimetrice ale benzii de rulare care nu au o direcție specifică de rotație.

Distanța de frânare

Distanța necesară pentru frânare depinde de viteza autovehiculului, starea suprafeței carosabile și starea anvelopelor – în special, starea benzii de rulare. Verificați adâncimea benzii de rulare a anvelopei în mod periodic și înlocuiți anvelopele atunci când sunt uzate până la indicatoarele de uzură a benzii de rulare care se află în partea de jos a canelurilor benzii de rulare.

Ecartament

Ecartamentul reprezintă distanța dintre liniile centrale ale anvelopelor de pe o punte. Setarea ecartamentului poate fi ajustată pentru toate autovehiculele. Deoarece majoritatea roților tind să ruleze spre exterior din cauza unghiului de cădere, majoritatea autovehiculelor sunt setate cu o ușoară convergență pozitivă. Aceasta înseamnă că roțile sunt ușor mai apropiate unele de celelalte pe puntea față comparativ cu puntea spate. Setările incorecte pentru autovehicul conduc la o uzură neuniformă a anvelopelor. Dacă observați o uzură neuniformă a anvelopelor, verificați setările de aliniere a autovehiculului.

Echilibrare

La viteze ridicate, anvelopele generează forțe centrifuge foarte mari. Chiar și micile neregularități de câteva grame ale anvelopei sunt înmulțite prin mai multe ordine de mărime. Un astfel de dezechilibru suprasolicită anvelopele și suspensia. Această neregularitate a greutății poate fi testată și identificată la distribuitorii de anvelope și este echilibrată prin adăugarea unor mici contragreutăți. De fiecare dată când o anvelopă este montată pe o roată, aceasta trebuie să fie echilibrată.

Eliminarea apei

Canelurile de pe banda de rulare a unei anvelope formează partea negativă a benzii de rulare. Atunci când anvelopele se deplasează pe o suprafață umedă, apa se adună în caneluri și poate fi eliminată în mod corespunzător. Eliminarea eficientă a apei este foarte importantă pentru siguranța din timpul deplasărilor și previne acvaplanarea (au hidroplanarea). Benzile de rulare uzate sau plate sporesc semnificativ riscul de acvaplanare.

Eticheta UE pentru anvelope

Din noiembrie 2012, o etichetă standard pentru anvelopele de autovehicule a devenit obligatorie în întreaga Europă. Eticheta UE pentru anvelope se bazează pe trei criterii și oferă informații referitoare la proprietățile de mediu și de siguranță ale anvelopei în scopul sporirii siguranței pe șosele și reducerii consumului de combustibil.

Eticheta anvelopei se aplică în general anvelopelor pentru autoturisme, SUV-uri, autovehicule comerciale ușoare și camioane. Eticheta anvelopelor are o importantă limitată în ceea ce privește anvelopele de iarnă deoarece proprietățile de iarnă nu sunt urmărite.

Eticheta pentru anvelope nu se aplică în cazul anvelopelor reșapate sau anvelopelor care nu au autorizația de deplasare pe șosele, ca de exemplu, anvelopele destinate curselor auto, anvelopele speciale pentru roată de rezervă și anvelopele destinate autovehiculelor de epică sau clasice.
Testele anvelopelor realizate de revistele din domeniul auto continuă să reprezinte un mijloc important de informare a consumatorilor deoarece acestea testează până la 11 proprietăți suplimentare asociate siguranței ale produselor în locul celor trei criterii indicate pe etichetă.

Impactul temperaturii

Durata de funcționare a unei anvelope reprezintă o funcție cumulativă a condițiilor de păstrare și utilizare la care este supusă anvelopa pe întreaga sa durată de funcționare (de exemplu, sarcina, viteza, presiunea de umflare, defecțiunile provocate de pericolele de pe șosele, influențele de mediu etc.) Deoarece condițiile de funcționare și întreținerea anvelopelor pot varia considerabil, estimarea cu precizie a duratei de funcționare a unei anumite anvelope nu este posibilă.

Influența temperaturilor mai mari asupra duratei de funcționare a anvelopei poate fi dublă: 

(i)              Influență prin temperaturile de vârf care sunt de obicei menținute numai pe perioade scurte de timp. Aceste temperaturi de vârf sunt de obicei atinse în cazul utilizării la viteze ridicate. Capacitatea anvelopei de a rezista la o astfel de căldură și/sau de a disipa această căldură este verificată și evaluată de producătorul de anvelope și este indicată prin simbolul de viteză al anvelopei specificat pe flancul anvelopei drept parte din descrierea funcționării sale.

(ii)             Influența timpului/expunerii la temperatură. Cu cât o anvelopă este expusă la temperaturi mai ridicate perioade mai lungi de timp, cu atât este mai probabil să suporte modificări nocive la nivelul materialelor din care este fabricată și al proprietăților sale. În plus, cu cât temperaturile sunt mai ridicate, cu atât mai rapid se produc aceste modificări. Aceste modificări pot reduce robustețea/rezistența anvelopei la uzură, lucru ce poate conduce la deteriorarea anvelopei. VIKING recomandă următoarele pentru condițiile de depozitare a anvelopelor: evitarea depozitării anvelopelor în locuri în care sunt expuse temperaturilor extreme. Depozitați anvelopele la temperaturi care nu depășesc 35°C (95°F), de preferință sub 25°C (77°F). Temperaturile de funcționare a anvelopelor pot fi mai mari. Totuși, cu cât o anvelopă este expusă timp mai îndelungat temperaturilor superioare, durata sa utilă de funcționare este mai mică.

(iii)            VIKING recomandă scoaterea din uz a tuturor anvelopelor fabricate cu mai mult de zece ani în urmă. Dacă anvelopa a fost supusă timp îndelungat unei expuneri la anumite temperaturi, VIKING recomandă de asemenea ca anvelopa să fie scoasă din funcțiune mai devreme. Dacă un client nu este sigur dacă o anvelopă trebuie să fie sau nu scoasă din uz, acesta trebuie să apeleze imediat la un specialist calificat în anvelope pentru a o verifica.  Conform aspectelor stabilite de NHTSA (Administrația Națională a Autostrăzilor din SUA) și ASTM (Asociația pentru Standardizarea Metodelor de Testare), menținerea unei anvelope la 65°C în anumite condiții definite de utilizare intensă pe o durată maximă de cinci săptămâni poate fi echivalentă cu uzarea anvelopei într-un climat torid pe o durată de patru-șase ani. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este influența temperaturilor extrem de scăzute. Temperaturile foarte scăzute (sub –30°C/–22°F pentru anvelopele de vară/de înaltă performanță și sub –50°C/–58°F pentru anvelopele de iarnă/pentru toate anotimpurile) pot conduce la friabilitatea anvelopelor. Prin urmare, anvelopele trebuie încălzite cu atenție înainte de utilizare în cazul temperaturilor extrem de scăzute.

Indicatorul de uzură a benzii de rulare (TWI)

Indicatoarele de uzură a benzii de rulare sunt benzi ridicate așezate la nivelul canalelor longitudinale care sunt dispuse în mod uniform de-a lungul anvelopei. În cazul în care profilul benzii de rulare are o uzură de până la 3 mm pentru anvelopele de vară și de 4 mm pentru anvelopele de iarnă, indicatoarele de uzură a benzii de rulare ajung la același nivel cu profilul benzii de rulare. Indicatoarele de uzură a benzii de rulare sunt, de asemenea, dispuse la 1,6 mm, adâncimea minimă legală a benzii de rulare atât pentru anvelopele de vară cât și pentru cele de iarnă. Vă recomandăm să treceți la noi anvelope atunci când anvelopele dvs. de iarnă ajung la o adâncime a benzii de rulare de 4 mm, iar anvelopele dvs. de vară ajung la o adâncime a benzii de rulare de 3 mm.

Indicele de viteză

Indicii de viteză pentru anvelope sunt identificați cu ajutorul unui simbol al vitezei de pe flancul anvelopei. Deși o anvelopă poate avea un anumit indice de viteză, producătorii de anvelope nu susțin utilizarea niciunui autovehicul într-un mod nesigur sau ilegal. În plus, indicele de viteză ale anvelopelor nu indică faptul că un autovehicul poate fi condus în siguranță la viteza maximă pentru care anvelopa este potrivită, în special, în cazul unor condiții de carosabil și condiții meteo nefavorabile sau dacă autovehiculul are caracteristici neobișnuite. Indicatoarele de viteză se bazează pe teste de laborator care au legătură cu performanțele pe șosea, însă nu sunt aplicabile dacă anvelopele au o presiune de umflare insuficientă, sunt supuse unei sarcini prea mari, sunt uzate, deteriorate sau modificate.

speed symbol
Indicele sarcinii sau domeniul de valori al sarcinii

Aceste simboluri se găsesc pe flancul anvelopei și menționează capacitatea de încărcare a anvelopei.

load index and speed symbol
Lanțurile

Chiar și anvelopele moderne de iarnă pot fi uneori inutile în cazul în care există cantități ridicate de zăpadă și pante abrupte. În aceste situații, tracțiunea, controlul lateral și frânarea fiabilă necesită lanțuri antiderapante. Pentru a fi pregătiți, se recomandă să încercați și să montați lanțuri într-o așa zisă „rulare pe uscat.” Lanțurile antiderapante trebuie să fie montate pe roțile motrice. Rețineți de asemenea că este indicată o valoare maximă a vitezei. În cazul unor anvelope cu profil scăzut, spațiul redus dintre anvelope și pasajele roților poate să nu permită montarea lanțurilor antiderapante.

Manometrul anvelopelor

Un manometru al anvelopelor este un manometru utilizat pentru a măsura presiunea anvelopelor unui autovehicul. Deoarece anvelopele sunt clasificate pentru anumite sarcini specifice la anumite presiuni, este important să mențineți presiunea anvelopei la nivel optim. Anvelopele sunt clasificate pentru presiunea lor optimă atunci când sunt reci, respectiv, înainte ca anvelopa să fie utilizată în timpul zilei și să se încălzească, lucru care schimbă în cele din urmă presiunea internă a anvelopei din cauza expansiunii gazelor.

Marcajele anvelopei

Semnificațiile codurilor anvelopei:
1) 255/50 R20 V
255: Lățimea nominală a secțiunii în mm
50: Raport nominal dintre lățime și înălțime (înălțimea anvelopei este de 50% din lățimea anvelopei) Simbolul anvelopei radiale
20: Diametrul jantei (în inch)
109: Indicele de încărcare “109” = sarcina maximă a acestei anvelope este 1030 kg
V: Indicele vitezei care indică viteza maximă V = 240 km/h. Alte informații pot fi adăugate după marcajul dimensiunii: “REINFORCED” (ranforsat) sau “EXTRA LOAD (XL)” (sarcină suplimentară) pentru anvelopele ranforsate, “M+S” pentru anvelopele de iarnă. Simbolul alpin identifică anvelopele de iarnă conform reglementărilor CEE-ONU (valid pentru UE și alte țări) și reglementărilor privind anvelopele din SUA și Canada.
2) Anvelope fără cameră: anvelope fără cameră (anvelopele de TIPUL CELOR CU CAMERĂ trebuie să fie prevăzute cu camere).
3) M+S: „O anvelopă de iarnă” reprezintă o anvelopă al cărui profil al benzii de rulare, compus sau structură a benzii de rulare sunt proiectate în principal pentru a asigura în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă performanțe mai bune decât cele ale unei anvelope obișnuite referitor la capacitatea de a iniția sau menține mișcarea autovehiculului. 
4) 224253: Numărul aprobării în conformitate cu reglementarea CEE relevantă.
5) 1414: Codul de producție (“14” se referă la săptămâna 14, “14” se referă la 2014).
6) TWI: TWI = Indicatorul de uzură a benzii de rulare. Nervurile încrucișate dispuse în mod uniform în jurul circumferinței anvelopei în principalele canale longitudinale ale benzii de rulare și care ajung la același nivel cu suprafața benzii de rulare atunci când adâncimea rămasă a benzii de rulare ajunge la 1,6 mm.
7) E4: marcajul în conformitate cu reglementările ONU/CEE. Numărul după E din cerc indică țara de omologare; E4 (4 = Olanda).

 

Simbolul E4 se află pe cealaltă parte a anvelopei și nu este vizibil aici.

Montajul

Se recomandă ca toate cele patru anvelope să aibă aceeași dimensiune, aceeași construcție și indice de viteză. Dacă pe autovehicul sunt montate anvelope cu indice diferit de viteză, viteza permisă pentru autovehicul va fi limitată la anvelopa cu indicele cel mai scăzut de viteză de pe autovehicul. Se recomandă ca anvelopele cu indicele de viteză mai scăzut să fie montate pe puntea față. Acest lucru trebuie efectuat pentru a preveni o potențială supravirare. Manevrabilitatea autovehiculului poate fi de asemenea afectată.

Montajul mixt:

Atunci când un autovehicul are montate anvelope de diferite dimensiuni pe punțile față și spate, se spune că avem de-a face cu montaje mixte de anvelope. Numeroase modele puternice de autovehicule sunt în prezent prevăzute din fabrică cu montaje mixte de anvelope. Pe lângă aspectul sport al acestei configurații, combinarea unor anvelope de dimensiuni diferite sporește, de asemenea, siguranța din timpul deplasărilor. În timp ce tracțiunea spate beneficiază de aderența îmbunătățită asigurată de o zonă de contact lată, anvelopele față mai mici mențin stabilitatea autovehiculului în mod sigur (cu cât anvelopele sunt mai înguste, cu atât direcția este mai ușoară). Totuși, un dezavantaj al acestei configurări este acela că anvelopele nu pot fi rotite la nivelul punții în timpul înlocuirii sezoniere a anvelopelor (o practică care poate fi benefică pentru o uzură uniformă a benzii de rulare).

Montajul anvelopelor pe jante

Niciun conducător auto nu trebuie să decidă să-și monteze anvelopele pe jante pe cont propriu. Montajul incorect (de exemplu, folosirea de șurubelnițe sau dispozitive similare) poate deteriora talonul anvelopei sau poate cauza chiar deteriorarea sârmei pentru taloane. Chiar dacă inițial nu se poate observa nicio daună exterioară, siguranța din timpul deplasărilor este afectată drastic. În situaţiile cele mai nefavorabile, o anvelopă poate exploda conducând la defectarea completă a anvelopei. O anvelopă trebuie să fie, de asemenea, echilibrată pentru a asigura performanțe optime în timpul deplasărilor. Acest proces necesită echipamente tehnice speciale.

Număr de serie DOT

Simbolul DOT certifică conformitatea producătorului de anvelope cu standardele privind siguranța anvelopelor ale Departamentului de transport din S.U.A. Numărul de serie DOT se află marcat pe flancul inferior al anvelopei, doar pe o singură parte. În cele ce urmează vă oferim o descriere a numărului de serie. Din anul 2000, patru cifre indică data de fabricație – primele două cifre indică săptămâna și ultimele două cifre indică anul de fabricație. Înainte de anul 2000, trei cifre indică data de fabricație – primele două cifre indică săptămâna și ultima cifră indică anul de fabricație. Pentru a identifica anvelopele produse în anii 1990, un simbol al decadei (un triunghi pe partea laterală) este amplasat la finalul numărului de serie DOT. 

De exemplu: DOT NJ HR 2AE2 529 529 = data fabricației, exemplu: 529 (a 52-a săptămână din 1999) sau 5200 (a 52-a săptămână din 2000). 2AE2 = codul de tip al anvelopei (codul pentru tipul de opțiune de anvelopă oferită de producător). HR = numărul de cod al dimensiunii anvelopei. NJ = codul de identificare a fabricii producătorului. DOT = simbolul de referință (certifică conformitatea producătorului de anvelope cu standardele privind siguranța anvelopelor ale Departamentului de transport din S.U.A.)

Păstrarea anvelopei

Anvelopele trebuie depozitate într-un loc răcoros, fără umiditate, ferit de razele solare și sursele de ozon, de exemplu, motoarele electrice. Dacă trebuie să depozitați anvelopele în poziție orizontală (una peste cealaltă), asigurați-vă că nu stivuiți prea multe unele peste celelalte. O greutate prea mare poate deteriora anvelopa de la bază. Asigurați-vă, de asemenea, că aerul poate circula în jurul anvelopelor, inclusiv sub acestea, pentru a preveni deteriorările provocate de umiditate. Dacă anvelopele sunt păstrate în aer liber, protejați-le cu un înveliș opac etanș și ridicați-le de pe sol. Nu păstrați anvelopele pe sau deasupra unor suprafețe din asfalt negru sau alte suprafețe care absorb căldura sau sunt reflectorizante, ca de exemplu solul acoperit cu zăpadă sau nisip. Solvenții, combustibilii, lubrifianții și substanțele chimice nu trebuie să intre în contact cu anvelopele. Suporturile de transport al roților de rezervă de pe autovehicul nu trebuie utilizate pentru păstrarea anvelopelor pe termen lung. Dacă autovehiculul dvs. are o roată de rezervă de dimensiune completă (aceeași dimensiune și același tip de anvelopă recomandate pentru utilizare de către constructorul autovehiculului, nu roți de rezervă de uz temporar), acesta trebuie inclus în profilul de rotire a anvelopelor.

tyre storage
Presiunea aerului

Presiunea din anvelope joacă un rol definitiv în durata de funcționare și performanțele de siguranță ale anvelopelor dvs.: umflarea insuficientă sau în exces reduce aderența anvelopei, conducând la uzură excesivă sau neuniformă a benzii de rulare și afectarea manevrabilității. Dacă presiunea de umflare este inadecvată pentru sarcina transportată, temperatura anvelopelor crește, lucru ce poate conduce la daune structurale la nivelul anvelopei și chiar la defectarea anvelopei. Deoarece 50% dintre toate autoturismele rulează cu anvelope cu presiune incorectă a aerului, durata de funcționare a anvelopei este redusă în mod semnificativ.* Efectele pozitive ale presiunii adecvate din anvelope legate de recomandarea constructorului de autovehicule sunt economia de combustibil, caracteristicile de funcționare și durata de funcționare a anvelopelor. Pentru a identifica presiunea corectă din anvelope pentru autovehiculul dvs., consultați manualul de utilizare a autovehiculului, capacul rezervorului de combustibil, portiera autovehiculului sau torpedoul. Se recomandă să verificați presiunea din anvelope din două în două săptămâni și să o corectați după caz. Nu uitați să verificați și anvelopa de rezervă.

Check the tyre pressure at least once a month and before longer journeys. Carry out this check when the tyres are cool (after the vehicle has been still for three hours and is then driven fewer than two kilometres). Adjust the tyre pressure to the vehicle manufacturer’s specified pressure as long as the tyres are cold. Never let air out or reduce the tyre pressure when the tyres are hot. Increased air pressure is normal when driving. Use a precise tyre pressure gauge to check the air pressure and keep the pressure at the level recommended by the vehicle manufacturer. Do not forget to also check your spare tyre. Spare tyres require a higher air pressure. Please note: air pressure that is too low is the most common cause of sudden loss of air or sudden tyre damage and can lead to unexpected loss of control over the vehicle as well as accidents.

 

* Presiunea din anvelope asociată recomandării constructorului de autovehicule.

Profilul asimetric al benzii de rulare

O anvelopă asimetrică se referă la o anvelopă cu un profil al benzii de rulare care nu formează o simetrie liniară sau o simetrie în puncte față de linia sa centrală; are o margine interioară și margine exterioară distinctive. Anvelopele asimetrice pot fi montate pe oricare parte a autovehiculului. Deoarece profilul anvelopei a numeroase anvelope obișnuite nu formează simetrie în legătură cu forma sau zgomotul produs de profilul anvelopei, metoda de montare a anvelopelor este indicată în mod special.

Protecția anvelopei

Anvelopele se pot deteriora fără știrea conducătorului auto. Dacă descoperiți sau suspectați că există deteriorări, asigurați imediat inspectarea anvelopelor de către un profesionist în reparațiile anvelopelor. Atunci când treceți peste obstacole, abordați-le la o viteză redusă – cât mai aproape de perpendiculară. Verificați anvelopele în mod periodic pentru a detecta daunele exterioare precum tăieturile, fisurile sau proeminențele.

Randamentul kilometric

Pentru a optimiza kilometrajul anvelopelor dvs., trebuie să verificați periodic presiunea aerului și adâncimea benzii de rulare, să inspectați anvelopele pentru detectarea daunelor, să asigurați montarea corectă și să țineți cont de faptul că anvelopele de pe puntea motrică sunt supuse unei uzuri mai mari decât anvelopele cu rulaj liber. Din acest motiv, anvelopele trebuie să se rotească conform recomandărilor constructorului de autovehicule pentru a asigura o uzură uniformă și pentru a minimiza costurile inutile de întreținere a autovehiculului. Trebuie să asigurați întotdeauna verificarea echilibrării anvelopelor atunci când remontați anvelopele de vară sau de iarnă după ce le-ați depozitat pentru a asigura o deplasare confortabilă și pentru a preveni impactul cu piesele șasiului autovehiculului (consultați echilibrarea).

Rezistenţa la rulare

Rezistența la rulare se referă la rezistența la înaintare necesară pentru a pune în mișcare o roată cu rulaj liber. Anvelopele nu sunt rigide, ci sunt flexibile. În timpul deplasărilor, anvelopele se comprimă și se flexează – iar această flexiune absoarbe energia, transformând-o în căldură. Pentru a reduce rezistența la rulare, producătorii folosesc compuși speciali din cauciuc. Oricare reducere a rezistenței la rulare a anvelopei contribuie la reducerea consumului de combustibil. Deoarece rezistența la rulare crește odată cu presiunea scăzută de umflare, este benefică verificarea periodică a presiunii din anvelope.

Roata de rezervă

Roțile speciale temporare de rezervă au scopul să suporte aceeași sarcină ca anvelopele de dimensiune standard montate pe autovehiculul dvs. și pot fi aplicate în orice poziție. Mențineți presiunea de umflare corespunzătoare conform celor indicate pe flancul anvelopei; o anvelopă de rezervă necesită o presiune de umflare superioară față de o anvelopă de dimensiune standard. Pentru utilizarea adecvată, consultați informațiile de pe flancul anvelopei. Cu o astfel de anvelopă, un autovehicul poate fi condus până când anvelopa deteriorată poate fi reparată sau înlocuită. Asigurați repararea sau înlocuirea anvelopei standard cât mai curând posibil, iar apoi readuceți roata de rezervă temporară în portbagaj pentru a menține durata utilă a benzii sale de rulare. Anvelopa de rezervă se poate uza până la nivelul indicatoarelor de uzură a benzii de rulare la fel ca anvelopa dvs. standard. În acest moment, anvelopa trebuie să fie înlocuită.

Rotații pe milă (RPM)

Numărul de rotații pe care o anvelopă le face într-o milă, la o anumită sarcină, viteză și grad de umflare. Uneori sunt denumite rotații pe kilometru (RPK).

Rotirea

Pentru profilul de rotire recomandat și intervalul adecvat pentru autovehiculul dvs., consultați manualul de utilizare a autovehiculului. Se recomandă să vă rotiți anvelopele la fiecare 6000-8000 mile sau mai devreme dacă începe să apară o uzură neuniformă a benzii de rulare. Scopul rotirii periodice este asigurarea unei uzuri mai uniforme la nivelul benzii de rulare în cazul tuturor anvelopelor de pe autovehiculul dvs. Dacă anvelopele prezintă o uzură neuniformă a benzii de rulare, rugați responsabilul cu lucrările de service să verifice și/sau să corecteze oricare aliniere sau alte probleme mecanice înainte de rotire. Acest lucru este adevărat pentru autovehiculele cu tracțiune față și tracțiune spate. Anvelopele de rezervă de dimensiune completă trebuie să fie incluse în profilul de rotire pentru autovehiculul dvs. Anvelopele de rezervă compacte (anvelope de rezervă temporare) nu trebuie să fie incluse în profilul de rotire a anvelopelor.

Simbolul fulgului de zăpadă pe munte (simbolul alpin)

Simbolul alpin marchează anvelopele de iarnă conform reglementărilor UNECE (valabile în UE şi în diferite alte ţări) şi reglementărilor privind anvelopele aplicabile în SUA şi Canada. Randamentul acestor anvelope de iarnă în condiţii de zăpadă trebuie să fie dovedit prin teste obiective şi să respecte sau să depăşească limitele definite. Aceste anvelope oferă performanţe ridicate în ceea ce priveşte siguranţa şi controlul în condiţii de zăpadă, drumuri îngheţate şi temperaturi scăzute în general.

Simbolul M+S

„O anvelopă de iarnă” reprezintă o anvelopă al cărui profil al benzii de rulare, compus sau structură a benzii de rulare sunt proiectate în principal pentru a asigura în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă performanțe mai bune decât cele ale unei anvelope normale referitor la capacitatea de a iniția sau menține mișcarea autovehiculului.

Solicitarea în exces a anvelopelor

Solicitarea în exces a anvelopelor (viteză în exces sau încărcare în exces) are același efect critic la fel ca umflarea insuficientă și poate cauza daune ireparabile la nivelul anvelopei.
Evitați încărcarea în exces a autovehiculului. Dacă intenționați să vă deplasați în condiții de sarcină completă/viteză ridicată, ajustați presiunea din anvelope conform recomandărilor constructorului de autovehicule.

Talon

Talonul anvelopei este acea parte care intră în contact cu janta. La centrul talonului se află partea centrală, care include un grup de sârme din oțel integrate în cauciuc. Acesta asigură un montaj sigur și solid a anvelopei pe jantă.

Unghiul de cădere

Scopul unghiului de cădere al roților este de a reduce frecarea în timpul virajelor. Unghiul de cădere este măsurat când roțile stau pe o suprafață plană. Diferența față de verticală (înclinarea spre interior sau exterior a anvelopei) este denumită apoi unghi de cădere pozitiv sau unghi de cădere negativ.

Vechimea anvelopelor

Durata de funcționare a unei anvelope depinde de depozitare, rotirea și condițiile de utilizare. Deoarece condițiile de funcționare variază considerabil, estimarea duratei de funcționare a unei anumite anvelope nu este posibilă. Majoritatea companiilor producătoare de anvelope folosesc un sistem de codificare comun pentru verificarea momentului în care a fost fabricată anvelopa. Acest cod se află pe flancul anvelopei. Pe anvelopele produse după 1999, ultimele patru cifre indică data de fabricație: primele două cifre indică săptămâna de fabricație, iar ultimele două cifre indică anul. De exemplu, o anvelopă marcată cu 2214 a fost fabricată în cea de-a 22-a săptămână din 2014. Toate anvelopele (incluzând anvelopele de rezervă) fabricate cu mai mult de 10 ani în urmă trebuie să fie înlocuite, chiar dacă acestea par a fi utilizabile după aspectul lor extern și banda de rulare este posibil să nu fi atins adâncimea de uzură minimă. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul anvelopei de rezervă.

Ventil

Ventilul, montat în roți, asigură faptul că anvelopa poate fi umplută cu aer. Ventilul corect este necesar pentru asamblarea corectă roată/anvelopă; aceasta este responsabilitatea distribuitorului de anvelope.  Cauza pierderii ușoare a presiunii aerului poate fi un ventil defect. Capacul ventilului trebuie să fie montat întotdeauna pe ventil pentru a proteja corpul ventilului de impurități și umiditate.

Zona de contact (suprafața benzii de rulare)

Zona de contact sau suprafața benzii de rulare este partea din anvelopă care intră în contact direct cu suprafața carosabilă.  Forțele de frânare și tracțiune sunt transferate de la autovehicul la suprafața carosabilă prin intermediul zonei de contact.
Componentele căii de rulare a anvelopei (blocurile benzii de rulare, nervurile și canelurile) se află în zona de contact, în care blocurile benzii de rulare au rolul de a reprezenta partea pozitivă, iar canelurile benzii de rulare au rolul de a reprezenta partea negativă. Zonele de contact diferă considerabil unele față de celelalte în funcție de domeniul lor de utilizare (anvelope pentru teren accidentat, anvelope pentru șosea, anvelope slick pentru cursele auto).  Există și diferențe între anvelopele de vară și cele de iarnă.

Viking. O marcă a grupului Continental.